Kinesisk urtemedicin er en af ​​verdens store naturlægemidler, som stadig er en ubrudt tradition, der går helt tilbage til det 3. århundrede f.Kr.

Hvilke stoffer anvendes i kinesisk urtemedicin?

Der findes mere end 450 stoffer, der almindeligvis anvendes i kinesisk urtemedicin – de fleste er af vegetabilsk oprindelse, selvom nogle animalske og mineralske stoffer også kan anvendes. Du kan finde nogle i dit køkken, såsom ingefær, hvidløg og kanel, mens andre som krysantemum og mælkebøtter er mere tilbøjelige til at blive fundet i din have. Nogle stoffer, der traditionelt blev brugt, er ikke længere en del af det moderne professionelle kinesiske urtemedicin praksis. For eksempel er traditionelle midler, der er afledt af truede arter, blevet erstattet af andre stoffer med lignende virkninger.


Hvilke forhold behandler kinesisk urtemedicin?

Udover at yde effektiv behandling for en bred vifte af sundhedsforstyrrelser, kan kinesisk urtemedicin også bruges til at hjælpe med generel sundhedsvedligeholdelse samt sygdomsforebyggelse. Ved at styrke og forbedre normale kropsfunktioner, stimuleres immunsystemet og et generelt velbefindende fremmes. Et øjebliksbillede af forhold, der typisk behandles med kinesisk urtemedicin, omfatter:

    •    Søvnløshed
    •    Forkølelse og influenza
    •    Kronisk hovedpine
    •    Væskeretention
    •    Infertilitet
    •    Impotens og prostata lidelser
    •    Lidelser forbundet med overgangsalderen
    •    Hudsygdom, herunder eksem, psoriasis, acne, rosacea, urticaria
    •    Gastrointestinale lidelser, herunder irritabel tarmsyndrom, kronisk forstoppelse, ulcerøs colitis
    •    Gynækologiske tilstande, herunder præmenstruationssyndrom og dysmenorré, endometriose, infertilitet
    •    Kroniske træthedssyndrom, uanset om det er baggrunden for virusinfektion eller i andre situationer
    •    Åndedrætsbetingelser, herunder astma, bronkitis og kronisk hoste, allergisk og flerårig rhinitis og bihulebetændelse
    •    Rheumatologiske tilstande (fx artrose og rheumatoid arthritis)
    •    Urinveje inklusive kronisk blærebetændelse
    •    Psykologiske problemer (fx depression, angst).


Mange af disse forhold, især i deres kroniske former, skaber store vanskeligheder for konventionel medicin, mens kinesisk urtemedicin har meget at tilbyde. De resultater, der kan forventes, og hvor lang tid en patient bliver nødt til at tage urterne, afhænger af sværhedsgraden af ​​tilstanden, dens varighed og patientens generelle helbred.


Hvem kan indtage kinesisk urtemedicin?
Kinesisk urtemedicin kan benyttes af mennesker af enhver alder eller forfatning. En praktiserende TCM udøver vil tage hensyn til tidligere eller nuværende sygdom eller medicin, inden der foreskrives urter til patienten. Med passende tilpasninger til dosering og med nogle forbehold, kan børn og gravide også blive behandlet af kinesisk medicin.

Hvordan er urterne, og hvor meget koster de?

Urter er nu tilgængelige i en række formater, både traditionelle og moderne. De der tilbydes i klinikken er en blanding af tørrede urtepulvere for at lave te. Til at starte med vil urterne nok smage usædvanlige og bitre, men for langt de fleste mennesker vil der være en hurtig tilvænning til smagen. Prisen er 50 kr. per pose.

Hvordan skal de indtages?
Der skal anvendes en pose urtete dagligt. Der tilsættes kogende vand, hvorefter man lader urteteen trække i minimum 15 minutter, før den drikkes som almindelig te. Efterfølgende kan man vælge at komme mere vand i, og således drikke flere kopper af samme pose te.
Bivirkninger?

Kinesiske urter er meget sikre, når ordineret korrekt af en veluddannet praktiserende TCM udøver. Gennem århundrederne har lægerne udarbejdet detaljerede oplysninger om farmakopéer og lagt stor vægt på beskyttelsen af ​​patienten. Bivirkninger kan forekomme med enhver form for medicin. I tilfælde af kinesisk urtemedicin er disse dog sjældne, da det er meget små doser man indtager. Diagnosen stilles ved at tale med patienten, kigge på de fysiske egenskaber samt ved anvendelse af den gamle tunge- og pulsdiagnose.